Tidligere ARoS-direktør Jens Erik Sørensen, JES, udstiller over 100 værker på sin første soloudstilling hos Odder Kunst med fernisering fredag 12. maj 2023 kl. 16 i KunstVærket, Vitavej 60, 8300 Odder. Efter velkomst ved formand for Odder Kunst, Jørgen Søes Hejlsvig, er der introduktion og åbning ved Jens Erik Sørensen, kunsthistorikeren, der blev direktør for det beskedne Aarhus Kunstmuseum i Vennelystparken og siden manden bag det store internationalt anerkendte unstmuseum ARoS. JES’ kunst byder på nye vinkler på det 20. århundredes maleri.

Udstillingen vil efter ferniseringen være åben på fredage, lørdage og søndage samt Kr. Himmelfartsdag og 2. Pinsedag mellem kl. 14 og 17 frem til og med søndag 18. juni 2023. Der er ekstraordinær åbent hvor JES er til stede mandag 15. maj kl. 16-19. Kl. 19 samme aften inviteres til Artist Talk. Der er også artist talk søndag 4. juni kl. 15.


Den tidligere direktør for ARoS Aarhus Kunstmuseum, Jens Erik Sørensen, også kaldet JES, springer efter mange år med formidling af kunst nu ud som billedkunstner. JES er blevet inviteret til at vise sin første soloudstilling med titlen ’NY MODERNISME’ i regi af Odder Kunst forening & samling, hvor han giver sine bud på, hvad han betegner som ”..en fornyelse og opdatering af det 20. århundredes modernisme”. Udstillingen omfatter over 100 værker skabt gennem de seneste 5 år.
I sin kunstneriske målsætning har JES med egne ord ”skabt et klart og enkelt nutidssprog, som skal stimulere beskuerens egne forestillinger, drømme og fantasi”. Han har udviklet et såkaldt åbent maleri i forlængelse af modernismen, hvor han har reduceret det kunstneriske sprog til det mest nødvendige og enkle i både komposition og struktur. Hans motiver er unikke og flertydige. Farveskalaen er stemt i dur. Billederne stiller sig åbne over for beskuerens egne erindringer, forestillinger og fantasier.

Modernismens mestre
JES bygger i sine billeder videre på modernismens mestre: Picasso og Miro, der var mestre i abstraktion og farve, Mondrian og Malevich med deres komposition og struktur, Hopper for at skabe det psykologiske rum, Rothko for at give os meditationens billeder og Barnet Newman, der lærte verden at opleve farvens iboende styrke. Udstillingen ”Jagten på en ny modernisme” vil byde på en spændende og udfordrende kunstoplevelse, hvor JES' kunst vil udfordre beskuerens rationelle og romantiske side af hjernen.

JES
For den nu 77-årige Jens Erik Sørensen er arbejdet med selv at skabe kunst ikke ny. Allerede som ung søgte han at skabe sin egen billedverden – målet var at blive optaget på kunstakademiet og blive kunstner. Formidlingen af andres kunst tog imidlertid over, og den uddannede elektriker begyndte i 1972 at læse kunsthistorie på Aarhus Universitet. I 1979 blev han museumsinspektør på Aarhus Kunstmuseum; i 1984 direktør samme sted efter et år som museumsinspektør på Statens Museum for Kunst i København. Ambitiøse udstillinger med verdenskunst i de beskedne lokaler i Vennelystparken skabte grundlag for at realisere et nyt kunstmuseum i Aarhus, og i foråret 2004 kunne Jens Erik Sørensen åbne ARoS – et succes-museum, der skulle skaffe JES tilnavnet Mr. ARoS. Da Jens Erik Sørensen i 2013 gik på pension efter næsten 30 år som kunstmuseumsdirektør i Aarhus, kunne han videregive et af Danmarks mest populære kunstmuseer med årlige besøgstal på et pænt stykke over en halv million gæster.
Jens Erik Sørensen står gerne til rådighed for interviews forud for og under udstillingen. Henvendelse herom kan ske på telefon 40 13 52 55.

---

Odder Kunst forlænger udstillingen JES med 3 weekender.
Interessen for Jens Erik Sørensens aktuelle udstilling hos Odder Kunst i KunstVærket er så stor, at Odder Kunst forlænger udstillingen til og med søndag 18. juni. Udstillingen er åben mellem kl. 14 og 17 på fredage, lørdage og søndage, og naturligvis også på 2. pinsedag. Og efter aftale.
Jes vil søndag 4. juni kl. 15 i KunstVærket, fortælle om sin kunst og mere generelt fortælle om samtids- og nutidskunst. Odder Kunst byder på kaffe og te.

Udstillingen af den tidligere ARoS-direktør – populært kaldet JES, viser 130 værker i nymodernistisk stil – alle malet inden for seneste fem år. JES lagde ikke skjul på ved ferniseringen 12.5., at det var med en vis nervøsitet, at han sprang ud som kunstner efter i en menneskealder at have opkøbt kunst for millioner kroner over hele verden til ARoS.
Al tvivl og nervøsitet kan han godt lægge bag sig, for udstillingen er blevet særdeles godt modtaget, hvilket også afspejler sig i besøgstallet. JES har skabt et klart og enkelt nutidssprog, som stimulerer beskuerens egne forestillinger, drømme og fantasi i poetiske, lyse og optimistiske farver, og det er fuldt bevidst. Hans motiver er unikke og flertydige, idet han reducerer det kunstneriske sprog til det allermest nødvendige og enkle i komposition og struktur.

Han lægger ikke skjul på, at han bygger videre på modernismens mestre: Picasso, Miro, Mondrian og Malevich samt Hopper (kendt for det psykologiske rum) og Rothko (med meditative billeder) samt Barnet Newman, som åbnede beskuerens øjne for farvens iboende styrke.
JES etablerede det internationalt anerkendte kunstmuseum ARoS i 1984 og var direktør frem til 2004. Museet har over en halv million årlige gæster.

JES
JES
JES
JES
JES